Artikuj dhe këshilla

Çfarë të hamë që të rriten gjinjtë?

Bimët e grave janë soja, sumbullarja, jamsi i egër dhe
anasoni në formë ylli

Disa nga gratë mendojnë se për të zmadhuar gjinjtë duhet të nënshtrohen operacioneve plastike të shtrenjta dhe që është më e rëndësishme të rrezikshme për shëndetin. Këto intervenime kirurgjike shpesh çojnë në efekte anësore serioze dhe probleme shëndetësore në të ardhmen. Prandaj nëse kërkoni një zgjidhje më të natyrshme provoni me këtë që nëna natyra na ofron – ushqimin.

Ekzistojnë disa ushqime dhe bima mjekësore që njihen me efektin e tyre mbi gjëndrat e qumështit. Ata ndihmojnë për zmadhimi në mënyrë natyrore dhe të parrezikshme të gjinjve në saj të përmbajtjes së pasur të fitoestrogjeneve. Disa nga më të njohurit janë:

Soja
Bima më e pasura me isoflavonë (lloji më i pasur me fitoestrogjenë) është soja. Isoflavonët e sojës veprojnë në mënyrë selektive duke rregulluar nivelet e funksionit të estrogjeneve. Në këtë mënyrë ata ose iniciojnë, ose ngadalësojnë sintezën e estrogjenëve në gjak, në varësi të sasisë së çastit tek organizmi. Një plus të jashtëzakonshëm të isoflavoneve të sojës është veprimi i tyre plotësisht i njëjtë me estrogjenet në organizmin e grave dhe nuk ka efekte anësore (në dalim me estrogjenet sintetike për shembull, që përdoren për terapi hormonale). Duke marrë parasysh gjithë kjo isoflavonet e sojës nuk stimulojnë hiperplazisë. Në mjekësi isoflavonet e sojës përdoren si mjet që ulë presioni arterial, forcon sistemet kardiovaskulare dhe nervore, nënshtron “valat e nxehta” në periudhën e menopauzës.

Jamsi i egër
Jamsi i egër, ose patatja e ëmbël meksikane, është i njohur si bima e grave. Aktiviteti i tij biologjik është për saj të përmbajtjes së lartë të diosgjeninit – fitohormonit, që kontrollon raportin progesteron – estrogjen tek grave. Në këtë mënyrë ndihmon ruajtjen ekuilibrit hormonal tek organizmi dhe ndikon në eliminimin e simptomave para ciklit menstrual dhe menopauzën. Diosgjenina sintezon bashkimin steroid DHEA (dehidroepiandrosteron, ose “hormoni i rinisë”, që mirëmban pamja e jashtme të freskët, parandalimi i shëndoshjen e tepërme dhe gjendjet e stresit.
Jamsi i egër është i njohur për efektin e tij stimulues mbi zgjerimin e indeve tek gjinjtë e grave që çon në përmirësimin e përmasës dhe një ngjeshje e tyre në mënyrë natyrore. Efekte të tjera pozitive janë mbajtje në gjendje të jesh i kënaqur, ngjeshjen e buzave (si rezultat i ndikimit të estrogjenit) dhe pastrimi i lëkurës nga njolla dhe defekte të tjera.

Sumbullarja
Është e sprovuar se ekstrakti nga lulet (boça) e sumbullares është një burim i pasur të fitoestrogjeneve dhe ka një efekt estrogjen mbi organizmin. Fitoestrogjenet e sumbullares përmirësojnë bilancin hormonal tek femrat dhe forcon libidon e tyre. Kanë dhe një ndikim pozitiv mbi lëkurën e trupit. Ekstrakti i sumbullares ka veti aktive termorregulluese. Ai aplikohet në gjendje nervozizmi, pagjumësi dhe ankesat nervore klimaterike.
Hulumtimet shkencore të bëra në Universitetin Oregon kanë vërtetuar se sumbullarja përmban doza të larta të antioksiduesit natyror ksantohumol, që jo vetëm vonon plakjen por bllokon aktiviteti i tepërt të hormoneve testosteron dhe estrogjen dhe në këtë mënyrë parandalojnë zhvillimin e kancerit të gjirit, vezoret dhe të zorrës së trashë.

Anasoni në formë ylli
Anasoni në formë ylli përmban fitoestrogjenë që kontribuon për zhvillimin dhe funksionimin normal të vezorëve. Ndihmon për bilancin midis gjëndrave endokrine në trupin e njeriut dhe metabolizmit. Kontribuon për rregullimin e ciklit menstrual dhe për kohën e ovulacionit. Zvogëlon ndjenjat mërzitëse në menopauzën. Anasoni në formë ylli stimulon lirimin e sekrecioneve në traktin gastrointestinal, mushkërive dhe gjëndrat e qumështit.