Artikuj dhe këshilla

Imunitet i fort = të shëndetshëm çdo sezon

Të ushqyerit dhe pirja e ujit përmirëson veprimi i sistemit
të imunitetit.

Sistemi i imunitetit është faktor i konsiderueshë për arritjen dhe mbajtjan e një shëndetit të mirë. Nëse ai është i fort atëhere të gjitha proceset në organizmin zvillohen normalisht. Ja disa këshilla për këtë si të përforcojmë imunitetin e vet:

Ushqimin

Traditat ushqimore luajnë një rol shumë të rëndësihëm për imunitetin. Më të dobishme janë produktet natyrore, të freskëta që nuk janë nënshtruar në përpunime të shumta kimike dhe termike. Kjo garanton se vitaminat dhe mineralet tek ata janë ruajtur të gjalla. Disa prej produkteve që ndihmojnë për një imunitet më të mirë janë karotët, hudhra, spinaqi, agrumet dhe peshku (sidomos ai i ujrave të ftohta).

Është mirë të shmangen ushqimet tërësisht ose gjysëm të përgatitura, sidomos ata që shiten në kuti plastike. Në shumicën e rasteve ata përmbajn dhe shumë shtesa dhe janë me rrezik të madh për shëndetin. Ata mund të ndikojnë negativisht jo vetëm në traktin e tretjes dhe metabolizmin por mbi sistemin mbrojtës të imunitetit në përgjithësi.

Uji  

Uji është përbërësi kryesor i qelizave të sistemit të imunitetit. Dhe jo vetëm këtë – të gjitha proceset në organizmin ton zhvillohen në mjedis ujor. Ai bëhet sidomos i vlefshm për ruajtjen e imunitetit të fortë dhe funkcionimin e të gjithave organet dhe sistemet tek trupi. Uji nxjerr toksinat jashtë organizmit. Prandaj doza rekomanduese uji në ditë është të paktën 1,5-2 litra – ujë mineral, burimi ose i filtruar.

Gjumi

Organizmi i çlodur është organizmi i shëndetshëm. Hulumtimet provojnë se gjumi i mjaftueshë bën organizmin maksimalisht produktiv dhe i durueshëm. Kohëzgjatja e rekomanduar për të moshuarit është afërsisht 7-8 orë në ditë dhe kjo varet nga mënyra e jetesës dhe shëndeti i të çdo njeriut.

Stresi  

Stresi i stërzgjatur ndikon në mënyrë vrasëse mbi sistemin e imunitetit. Kjo të çon në zhvilimin e hipertonisë (presioni i lartë të gjakut), alergji dhe ekzemë. Në luftën kundër stresit të përditshëm ndihmon ftymëmarrjen e thellë me mushkëri të plotë, gjimnastka dhe marrja e një dush të nxehtë. Çdo terapi relaksuese dhe qetësuese po ashtu janë të përshtatshme.

Higjiena personale

Viruset që na smurin po hyjnë në trupin nëpërmes hundën, sytë ose gojën. Infeksioni zakonisht ndodh duke prekur fytyrën me duar të ndotura. Larja e rregullt të duarve para dhe pas ngrënies mund të zvogëlojë rrezikun nga infekcionet.

Diçka tjetër

Në ditët e sotme është shumë e vështirë që të respektojmë në mënyrë rigoroze të gjitha këshillat. Me qenë se më shumë nga gjërat nuk varen nga ne. Për shembull edhe nëse hajmë shumë fruta dhe perime ne nuk mund të jemi të sigurt se i kemi të siguruar të gjitha lëndët e dobishme. Shumë nga produktet e freskëta përmbajnë nitrate, kurse të tjerat kanë qenë objekt i përpunime gjenetike (OMGJ). Stresi, sidomos në vendin e punës nuk mund të kontrollohet. Prandaj specialistët rekomandojnë marrja shtesë të multivitaminave. Kjo është veçanarisht e rëndësishme për njerëzit nën ndikimin e një stres të vazhdueshëm, që merren me sport në mënyrë aktive ose të tillë me ngarkesa të larta fizike në punë, tek personat të ekspozuara në stres. Nga vitaminat dhe mineralet shtesë kanë nevojë shtatzënat, fëmijët dhe adoleshentët, sikurse dhe njerëzit e moshuar – ata që janë me një organizëm më të dobët dhe bëhen viktima të lehta të sëmundjeve. Është shumë e rëndësishme të zgjedhni një produkt natyror me cilësi të sprovuar që t`i përgjigjet të gjithave nevojat e organizmit dhe të përmbajë substanca bioaktive.