Artikuj dhe këshilla

Si të qetësojmë dhimbjet e kyçeve?

Aktiviteti fizik përmirëson gjendjen e
kyçeve.

Dhimbjet tek kyçet janë problem për shumë njerëz. Ato mund të shksktohen nga sëmundje nga më të ndryshme, nga trauma të vjetëra ose thjesht nga përparimi i moshës. Për mirëmbajtjen e funkcionimit të drejtë të aparatit muskuloskeletal rekomandohen disa veprime:


Sport dhe lëvizje


Ekspertët rekomandojnë lëvizje e rregullt – çdo ditë të paktën një orë. Sporti po ashtu rekomandohet tek problemet e kyçeve. Noti, çiklizmi dhe skijimi përforcojnë muskujtë, përmirësojnë metabolizmin të kyçeve të dëmtuara dhe nuk i lejon të ngurtësohen/kockëzim. Kuptohet se ngarkesat tepër të ashpëra dhe të përforcuara çojnë në konsumimit të kyçeve dhe të kërcilit të tyre. Kjo mund të shkaktijë vështirësi në lëvizjen, madije në gjendje të shtrirë. Prandaj ngarkesat fizike duhet të përshtaten me durëshmërin dhe lëvizëshmërin e kyçeve.


Ushqimi i balancuar

Ushqimi i balancuar është i rëndësishëm për funkcionimi i mirë të kyçeve. Sidomos të dobishëme janë produktet bulmetore, pjatat me mish, peshk dhe perime. Është e provuar se kyçet kanë nevojë nga acide yndyrore esenciale – veçenarisht omega-3. Ata kanë efekt të dobishëm mbi shëndetin dhe sidomos mbi aparatin e lëvizjes. Zvogëlojnë dukshëm dhimbjet dhe ngurtësin tek inflomacionet e kyçeve dhe artriti. Omega-3, acide yndyrore përmbahen në disa ushqime si arra, veza, salmon, soja etj. Për të siguruar sasit e nevojshme omega-3, nëpërmjt ushqimit, njeriu duhet të paktën 4-5 herë në javë të hajë peshk dhe produkte peshku. Jeta e përditëshme nuk na lejon të respektojmë një regjim të tillë ushqimor prandaj nevojitet pranimi plotësues i shtesave ushqimire të pasura me omega-3, acide yndyrore. Pranimi i rregullt mund të parandalojë zhvilimi i artritit dhe disa sëmundje të tjera.

Kufizimi i alkoolit, cigaret, kafeina, kripa dhe dhjamrat po ashtu kontribijnë për funkcionimi i mirë të kyçeve.