Artikuj dhe këshilla

Nga çfarë rezulton kolesteroli i lartë?

Ushqimet e dhjamura dhe gjusëm të gatshme rritin
kolesterolin

Njerëzit i merr frika me shqiptimin e frazës kolesterol i lartë. Më shumë e lidhin kryeisht me sëmundjet e zemrës dhe ushqimin dhjamor.

Kolesteroli megjithatë mund të ndikohet sikurse nga faktor genetik, ashtu dhe nga jeta jo e shëndetshme. Përveç nivelet e kolesterolit të përgjithshëm kardiologët ndjekin dhe të ashtuquajturin “i keqi” (LDL) dhe “i miri” (HDL) kolesterol. Të dëmshëm për shëndetin janë normat e larta të klestirolit të keq në gjakun. Ulja e kolesterolit të mirë po ashtu fsheh rreziqe.

Shkaqet kryesore për rritjen e kolesterolit janë:

Predispozicioni genetik

Rastet më të shpeshta të kolesterolit të lartë kanë njerëzit me predispozicion genetik dmth ata prindërut e të cilave kanë qenë me probleme me kolesterolin. Ai mund të çelet nga faktorë të ndryshëm midis të cilave mënyra e jetesën jo të shëndetshme.

Mungesa e aktivitatit fizik dhe trashja

Mënjura e jetesës me lëvizje të pakta ulin nivelin e kolesterolit të mirë. Pesha e tepërt po ashtu ul HDL kolesteroli duke rritur triglecerdet dhe rrit LDL kolesteroli. Trashja dhe kolesteroli i rritur mund të shkaktojnë çregullime serize  kardiovaskulare.

Ushqimi i dhjamshëm

Ushqimet të pasura në yndyrna rritin nivelin e kolesterolit tek gjaku. Këto janë më shpesh produktet me prejarrdhje shtazore – vezë, mish, djathë, margarinë, dhjamë etj. Yndyrnat dhe ushqimet e skuqura po ashtu ndikojnë mbi kolesteroli. Është mirë të shmangen ushqime të pasura me transyndyrna- acide yndyrore të ngopura dhe të hahen më shumë produkte të pasura me acide yndyrore të pangopura – omega-3.

Cigaret dhe presioni i lartë të gjakut

Tymi i cigareve dhe presioni i lart të gjakut dëmtojnë seriozosht enat e gjakut. Nga atje rritet rreziku nga grumbollimi i pllakave të kolesterolit mbi muret e tyre. Pirja e duhanit dhe presioni i lartë të gjakut ulin niveli i kolesterolit të mirë.

Diabeti të tipit 2

Në llojin e diabetit të tipit 2 sheqeri i gjakur është i lartë që çon në ngushtimin e enëve të gjakut. Kjo rrit mundësin nga formimi i pllakave të kolesterolit.