Artikuj dhe këshilla

Si të mbajmë kolesterolin në normë?

Rritja e kolesterolit mund të çojë në probleme serioze
kardiovaskulare

Kolesteroli i lartë mund të shkaktojë shumë probleme kardiovaskulare nëse nuk kontrollohet. Specialistët rekomandijnë të bëhet analizë e niveleve të kolesterolit të përgjithshëm, i miri (HDL) dhe i keqi (LDL) sikurse dhe të trigleceridave.

Ka disa gjëra që optimizojnë kolesterolin dhe arrihen lehtë

Më pak ushqime të dhjamura

Është e dëshirueshme të kontrollojmë sasirat e përgjithshme të yndyrnave të “forta”. Shmangni pranimi i kolesterolit që përmbahet në produktet shtazore dhe bulmetet. Në vend të tyreve shtoni në menun krund tërshëreje dhe bërthama, agrume, mollë, bizele dhe fasuleja. Këto ushqime përmbajnë fibra të tretshme që me siguri ulin nivelin e kolesterolit në gjakun.

Më shumë peshk

Peshku është veçenarisht i dobishëm për të mbajtur niveli i shëndetshëm të kolesterolit. Ai përmban acide yndyrore omega-3 që janë provuar në uljen e niveleve të kolesterolit dhe triglicerideve. Më të psur me omega-3 janë salmoni, harenga dhe skumbri. Disa studime tregojnë se për të siguruar sasirat e nevojshme omega-3 acide yndyrore njeriu duhet të hajë peshkë 5 herë në javë. Në rast marrja më e vogël është mirë të përdoren shtesa që përmbajnë omega – 3.

Në tavolinën rekomandohet të ketë më shumë produkte të sojës që ndihmojnë për uljen e kolesterolit të përgjithshëm dhe të kolesterolit të keq, sikurse dhe trigliceridet. Pranimi i sojës po ashtu rrit kolesteroli i mirë dhe rreziku nga problemet me zemrën ulen.

Pakësim i alkoolit, cigaret dhe sheqeri

Pranimi i alkoolit në sasira të moderuara ndihmojnë për rritjen e nivelit të kolesterolit të mirë (HDL). Doza e arsyeshme për gratë ësht[ 50 ml në ditë kurse për burrat – 100 ml. Tek të gjitha trigleciridet rekomandohet të mos konsumohet fare alkool. Sheqeri dhe ëmbëlsirat gjithashtu duhet të përjashtohen nga menuja. Për normalizimin e kolesterolit të mirë kontribon dhe shmangjien e cigareve.

Aktiviteti fizik

Trashja dhe mungesa e lëvizjes të çojnë në rritjen e nivelit të kolesterolit të përgjithshëm. Rekomandohet programë për aktivitet fizik për uljen e kilogrameve. Ushtrimet e rregullta dhe të vazhdueshme balansojnë peshën dhe nga këtu niveli i kolesterolit mund të mbahet benda kufijve normale.