Artikuj dhe këshilla

Kontrolloni shpesh nivelin e kolesterolit

mos shmagni vizotat vjetore profilaktike

Kujdesien për shëndetin kërkon të meremi vazhdamisht me të dhe të ndjekim për bilancin në oganizmin. Për këtë është mirë të mos lëhen pas dorë vizitat profilaktike tek mjeku sikurse të bëhen analiza dhe kontroll më të shpeshta të gjakut dhe të zemrës.

Bëni analiza kolesterolit në kohë!

Kolesteroli është pjesë përbërëse e zakonshme të të gjithave membranave qelizore të organizmit të njeriut. Ai është i nevojshëm për sintenzimin e hormoneve seksuale mashkullore dhe femërore, të hormoneve të gjëndrës mbiveshkore, të vitëminës D dhe të dhietra lëndeve të tjera. Kolesteroli nuk është patjetër i dëmshëm në përbërsit e trupit të njeriut por ka nivele mbi të cilave ka rrezik për probleme më serioze shëndetësore.

Mënyrë e sigurt për mbajtje niveleve normale të kolesterolit është kontrolli i tij të rregullt. Specialistët rekomandojnë përveç kolesteroli i përgjithshëm të kontrollohen veçmas kolesteroli i keq (LDL) dhe i miri (HDL) dhe trigliceridet. Dihet se në 20 vjeç është mosha në të cilën duhet të bëhet analiza e parë për të vërtetuar niveli i kolesterolit. I kapur në kohë kolesteroli i lartë mund të zotërohet dhe të mos shkaktojë probleme shëndetësore më vonë.

Kur kolesteroli është “normal”?

Përmbajtja normale e kolesterolit të përgjithshëm në gjakun e njeriut është rreth  3,36–7,76 mmol/L (rreth 1,3–3,0 g/L). Njeri i moshuar i shëndosh ka rrezh 5 litra gjak dhe gjithsej 6,5–15,0 gram kolesterol në të. Në tërësi në trupin e njeriut ka rreth 250g kolesterol.
Nivelet normale të kolesterolit të përgjithshëm janë 5,2 kurse kufiri është deri 6,5. Tek kolesteroli i keq vlerat janë nga 4,0 deri 5,0 kurse për i miri – nga 1,0 deri 0,9. Çdo tjetër që është jashtë këtyre kufijve konsiderohet si gjendje e sëmurë dhe rekomandohet të merren masa.

Në rast kolesterol i konstatuar

Në këto raste duhet të bëhet konsultim me kardiolog. Është mirë të merren masa duke filluar pranimi i produkteve natyrore me omega-3 acide yndyrore. Duhet të përcaktohet rreziku nga shfaqja e aterosklerozës ose akumulimi i pllakave aterosklerotike. Në uljen e kolesterolit janë të rëndësishme disa faktor – mosha, gjendja e përgjithshme shëndetësore, traditat ushqimore, historia familjare etj.