Artikuj dhe këshilla

Disa faktor për shfaqjen e artritit

Dhe traumat e vogla mund të rezultojnë në artrit

Artriti është sëmundje në të cilën formohet inflamacioni i një ose më shumë kyçe të trupit të njeriut. Simptomet janë më shumë dhimbje të forta, ngurtësi, skuqje, ënjtje dhe lëvizje e vështirë.

Shkaqet për artritin mund të jenë nga më të ndryshme. Janë në dieni një vargë faktorësh që gjenerojnë formimi i inflamacioni i kyçeve.

Traumat

Lëndimi i kyçeve mund të shkaktojnë artriti posttraumatik dhe të çoj në konsumimi më të shpejtë të kyçeve. Sportistët dhe njerëzit me ngarkesa më të rënda fizike shpesh kanë probleme të tilla. Në shkaqet për inflamacion i kyçeve llogariten dhe kafshimet nga kafshaat, sikurse dhe goditje, kontuzionet.

Infekcionet

Mikrorganizmat si bakteret, viruset dhe kërpudhave hyjnë direkt në kyçet dhe në këtë mënyrë shkaktojnë inflamacione dhe dhimbje. Depërtimi deri kyçet mund të bëhet në rrugë të gjakut nga një sipërfaqe tjetër dhe infekcion në aflrsi të kyçit, sikurse në rast intervenime kirurgjike dhe me anë të injeksioneve.

Metabolizëmi i gabuar

Defektet në metabolizmin mund të çojnë në zhvilimin e artritit e ënjtur nga cerma. Përpunimi i gabuar të ushqimit është shkaktues themelor i sëmundjes pasi tek ajo nxiren sasira të mëdha kristale të acidit të urinës. Ata grumbullohen në kyçet dhe shkakton inflamacion që çon në konvulsione.

Përgjigje e gabuar të imunitetit

Ndonjëherë organizmi reagon për shkaqe të panjohura në mënyrë të pazakont. Si rezultat formohen sëmundje që shpeshë bëhen kronike. Fajtor për zhvilimin e këtyre sëmundjeve është sistemi më i dobët të imunitetit. Zakonisht ai nuk mund të rrëzojë shkaktarët të dhimbjeve dhe sulmon strukturat e veta. Disa nga sëmundjet e shkaktuara janë artriti reumatik, lupus artriti, artriti reaktiv.

Konsumimi i kyçve

Osteoartriti është një lloj tjetër artrit që shfaqen në dy mënyra – tek njeri vërehet pezmatim i kyçeve, kurse në rastet më avancura – konsumim. Nga kjo formë të artritit sëmuren njerëzit e moshuar ku më problematike janë kyçet e kokës së femurit dhe të gjunjëve. Për lehtësimin e dhimbjeve dhe zvogëlimin e inflamacioneve mjekët rekomandojnë marrja e omega-3 acide yndyrore.

Trashëgemia genetike

Disa forma të artritit shpesh trashëgohen dhe kështu prekin gjithë familjen. Forma më e shpërdnarë e artritit të trashëguar është ai reumatoid.