Artikuj dhe këshilla

“Mjekim me uri” nuk është shumë kuruese

Agjërimi dhe kreshma janë në shumë tradita fetare

Meqenëse  nuk ka prova shkencore se agjërimi dhe kreshma janë praktike dhe të shëndetshme për dobësimin nga pesha, shumë nga njerëzit modernë i aplikojnë si të tillë. Të tjerë merren me agjërim  dhe kreshmë me qëllim detoksikimi. Ekspertët mendojnë se tpupi tonë është pajisur me organe që shumë mirë e kryejnë këtë punë dhe nuk nevoitet të rrimë të uritur për t`u pastruar.

A të çon agjërimi dhe kreshma në humbje të peshës?

Kur trupi është i detyruar të mos pranojë një pjesë e madhe nga lëndët ushqyese, që e ka marrë deri tani, ai do të dobësohet. Pyetja e madhe është sa kohë do të arrijmë ta mbajmë këtë peshë. Kur ulim në mënyrë të ashpër sasin e ushqimit trupi tonë kalon në regjm “kursimi”, metabolizmi ngadësohet dhe me të dhe të gjitha proceset e tjera në organizmin tonë. Trupi kalon në regjim të mbijetesls. Është më e mundshme pas agjërimit ose kreshmës, kur kthehemi tek të ushqyerit normal, kilogramët të kthehen përsëri. Madje me pranimi i të njëjtat sasir ushqim, si më përpara, do të ndieni një rëndim më i madhë tek stomaku.

Me pakësimin e ushqimit zvogëlohet dhe oreksi që është dhe parakusht për uljen e peshës. Me mbarimin e agjërimit dhe kreshmës çelet përsëri oreksi dhe atëhere njeriu ka prirje për gostitje. Shumë studime shkencore dhe mjekësore tregojnë se agjërimi dhe kreshma mund t`i ndihmojnë njerëzit të ulin peshën e tyre por jo pas kësaj t`i mbajnë rezultatet.

Agjërimi dhe kreshma a detoksikojnë organizmin?

Disa tifozët e agjërimit dhe kreshmës insistojnë se trupi atëkohe mund të pastrohet nga helmet dhe lëndet e dëmshme të akumuluara. Shkenca megjithëatë nuk ka gjetur prova sa agërimi dhe kreshma detoksikojnë, sikurse se trupi ka nevojë nga një pastrim të tillë. Natyra i ka rregulluar proceset e trupi që vet t`i nxjerr jashtë lëndet e dëmshme dhe kjo është pjesë nga funkcionimit të tij normal. Rol kryesor për detoksikimi kanë lëkura, mëlçija e zrzë, zorrën e trashë dhe veshkat.

Pangrënia a e zgjat jetën?

Janë zhvilluar një varg studimesh mbi brejtës dhe njerëz për ndikimi i urisë mbi jetëgjatësinë që të gjejnë një lidhje midis kalorive dhe jetëgjatësinë. Studime të tjera mbi njerëz me peshë mbi normën tregojnë se kur ata janë nënshtruar në dietë ushqimore me pak kalori tek ata vërehet përmirësimi i marketuesve të plakjes. Ushqimi  i drejtë mund të zgjati jetën tonë duke vonuar shfaqjet e para të sëmundjeve të lidhura me moshën.

Megjithëatë akoma nuk ka të dhëna kategorike që të konfirmojnë nëse uria ndikon mbi kohëzgjatjes së jetës së njerëzve.