Artikuj dhe këshilla

Sa shpejtë mund të ulim peshën?

Humbja e peshës nuk zhvillohet me shpejësi
të njëjtë tek të gjithave

Në dobësimin nga pesha ne nuk humbasim vetëm yndyrna. Shumë studime tregojnë se kur jemi në dietë ne humbim peshën, duke hequr mesatarisht 75% nga yndyrnat dhe 25% nga masa e muskujve. Një përqindje e madhe nga pesha e humbur mund të jetë dhe ujë – ai është 70 % nga pesha e njeriut.

Humbja e peshës nuk është konstante dhe nuk rrjedhë me shpejtësi të qëndrueshme. Njerëzit e ndryshëm humbin peshën me shpejtësi të ndryshme. Kjo është për shkak se humbja e peshës varet nga faktorë të ndryshëm si pesha fillestare, regjimi i ushqimit, mënyra e jetesës, aktiviteti fizik, gjendja shëndetësore, predispozicioni genetik, metabolizmi, stresi etj.

Dobësimi nga pesha përfshin dhe gjera të tjera përveç humbja e yndyrnave kështu që shpejtësia reale të dobësimit përcaktohet nga faktorë të ndryshëm individualë  dhe është shumë vështirë dhe pothuajse e pamundshme të jepet një përgjigje e sakt të pyetjes “sa shpejt mund të dobësohem nga pesha?”.

Megjithëatë do të tregojmë disa drejtime kryesore për shpejtësi maksimale të dobësimit nga pesha:

Çfarë mund të humbasim më shpejtë?

Më shpejtë humbet uji në trupin. Kjo humbje mund të arrijë të marramëndësit 20 kg për një javë por nënvizojmë kjo është shumë e rrezikshme për shëndetin. Por dhe gjërat e zbritura më shpejt kthehen më shpejt dhe si rrjedhim nuk presni të mbani këto kilogram për shumë kohë.

Sa yndyrna zbresim?

Vëllimi maksimal të yndyrnave që një njeri i shëndetshëm mund të uli është rreth 1-1,5 kg për javë. Zakonisht deri këta vëllime janë në gjendje të arrijnë njerëz ne mbipeshë e madhe. Për krahasim një grua me peshë mesatare rreth 60 kg mund të uli maksimum rreth 0,5-0,6 kg në javë.

Pse nuk dobësohemi nga pesha?

Trupi ynë është formuar dhe zhvilluar në kushtet e epokës paraistorike kur uria dhe jo trashja ka qenë kërcënimi më i madh. Prandaj organizmi është i projektuar për të mbijetur. Në realitet nëse keni zvogëluar pranimi i kalorive truri ynë ndërmer hapa për ngadëlsimin e metabolizmit dhe për të kursyer kaloritë. Kjo ësht dhe një nga shkaqet themelore për të cilin dobësohemi më ngadal se sa trashemi.

Efekte anësore nga dobësimi tepër i shpejtë.

Dobësimi tepër i shpejtë si përshmbull pas intervenca kirurgjike mund të sjellin efekte anësore të pakëndshme. Dy nga efektet më të shpeshta të padashirueshme janë:

1.    Efekte mbi lëkurën. Nëse dobësohuni shumë shpejt lëkura nuk ka kohë të tkuret në nivelet të formës më të dobët të trupit.
2.    Gurë në thëmthin. Studimet tregojnë se njerëzit që kanë humbur shumë spejt sasira të mëdha nga pesha e tyre ballafiqohen me një rrezik më të madh të formimit të gurave tek thëmthi se sa ata që dobësohen ngadalë dhe gradualisht.

Humbja shumë e shpejtë të peshës është si pasojë të ndryshimeve artificiale në traditat tona të ushqyerit. Nuk është befasi se kjo nuk jep kohë e mjaftueshme të trupit të mësohet me ndryshimet. Kështu me qenë se pesha jonë fizike është ndryshuar qasja tonë mendore ndaj ushqimit dhe të ushqyerit ka mbetur e njejta. Prandaj rekomandohet dobësimi nga pesha të jetë një procesë i zgjatur. Gjatë këtij procesi duhet të merren masa për ruajtjen e masës së humbur të muskujve dhe në as një mënyrë të mos lejohet dehidratimi i trupit.