Mendimi i specialistit

Dr. Anastas Stojkov,
kardiolog-internist

Vitaminat që me të vërtet punojnë

Të gjithave në një periudhë e caktuar të jetës kanë nevojë të pranojnë vitamina, qoftë për shkak të shëndetin, ngarkesa të mëdha fizike dhe nevojë e madhe për vitamina, për shkak të ushqimit të padrejt etj. Mungesa e vitaminave mund të shkaktoi sëmundje serioze dhe kjo është veçanarisht e mundshme sot kur shumë nga ne, duke përfshirë dhe fëmijët dhe adoleshanët, që zkonisht konsumojnë Fast Food. Shpesh del pyetja çfarë lloji vitamina të pranohen dhe cilat janë vitaminat që me të vërtet punojnë?

Gjatë viteve të fundit zhvillohen debate të forta sa i përket të gjithat mangësit të të gjithave formave të njohura për pranim si shtesë të vitaminave dhe mineraleve në organizmin – tableta, tableta që treten në ujë dhe lëngje, duke diskutuar shkalla e përvetësimit të formave të ndryshme, mundësitë e “konservimit” të substancave aktive deri përvetësimi i plotë, era dhe shija e pakëndshme etj. Nga pak kohë në treg doli një formulë e re të produktit të multivitaminave që janë të tutura paraprakisht në tretje yndyrore – që është Live Vitamins që përballon mangësit më lartë.

Çfarë jep formula e re?

Live Vitamins përmban kompleks nga vitamina dhe minerale që janë të tutuara paraprakisht në mjedis yndyror (i përgatitur për përvetësim direkt nga organizmi) dhe i mbyllur në vakuum në kapsula të forta prej xhelatinë (garanci për qëndrueshmërin e përbërësve).

Tretësi yndyror jep mundësi i Live Vitamins të rezorbohet ngadal nga zorrët e holla, duke siguruar efikasitet maksimal i produktit. Shkaku është se koha e gjatë së cilaës tretja kalon nëpër zorrat e holla është e mjaftueshme për të siguruar përvetësimin e plot dhe efikas të përbërësve aktivë. Kjo është mjë përparësi serioze që dalon rrënjësisht Live Vitamins nga vitaminat e lëngët të zakonshëm që kalojnë shpejtë (”tranzit”) nëpër traktin e zorrëve dhe përvetësimi i tyre është e kmpromentuar. Rezorbimin e tabletave vështirësohet nga nevoja e “bluarjes”  së  paraprake dhe tretja e substancave të forta që mund të përkeqësoi efekti tek njerëzit me probleme të stomarut dhe zorrëve.

Fakt shumë i rëndësishëm është se në saj të tretjes yndyrore të githat vitamina me tretje yndyrore në Live Vitamins (А, D dhe Е) ruajnë plotësisht vetit e tyre biologjike dhe mbeten funkcionalisht aktive deri përvetësimin e tyre në organizmin dmth mbeten të “gjalla” në shkallë shumë më të madhe se sa format e tjera.

Një përfitim i tretë i madh të Live Vitamins është teknologjia unike e kapsulimit Licaps® që lejon mbyllja në vakuum të lëngjeve në kapsula të forta xhelatinë. Në saj të kësaj vitaminat të tutura në ujë  janë të mbrojtura nga kontakt direkt me oksigjenit dhe oksidimit. Teknologjia është akoma një përparësi të Live Vitamins para format e lëngshme të zakonshme në të cilat vitaminat janë të ekspozuara në kontakt direkt me oksigjenit pas hapjes së paketimit.

Një tjetë karakteristikë e Licaps® tekologjisë është se lejon mbyllja dhe ruajtien e përbërësve plotësisht të freskëta. Kështu vitaminat dhe mineralet të përdorura në Live Vitamins nuk janë të përpunuara në mënyrë kimike dhe termike.

Jo në vendin e fundit është fakti se kapsula e fortë prej xhelatinë mbron subsatancën aktive në Live Vitamins nga ndikimi i acideve të stomakut. Ajo siguron furnizim pa pengesa të substancëve të dobishme deri zorëve të holla ku fillon përvetësimin e tyre. Pikërishtë kjo është një nga përparësit më serioze të Live Vitamins në krahësim me vitaminat e thejsta të lëngshme dhe të efervescentnet (të tretshmet në ujë) që pas gëlltitjes kalojnë nëpërmjet ezofagu dhe stomaku ku një pjesë e tyre asgjësohet nga faktorët agresiv të lëngut të stomakut. Me fjalë të tjera një pjesë e substancave të dobishme tek vitaminat e thejshta të lëngshme hubasen “gjatë rrugës”.

Pranimi i rekomanduar

Tek njerëzit me nevoja të veçanta – shtatzëna, me aktivitet sportiv, njerëz me ngarkesa të mëdha fizike, nën stres dhe ngarkesa të rritura mendore, me të ushqyerit të gabuar dhe tek njerëzit me probleme të stomakut dhe zorrëve rekomandohet të merret një dozë e plotë nga 1 kapsulë 2 herë në ditë. Për një dozë mbajtëse që siguron gjallërin dhe energjin mund të merret 1 kapsulë në ditë. Për fëmijë mbi 3 vjeç nga 1 kapsulë në ditë.

Live Vitamins nuk kanë efekte anësore dhe reagime të padashurueshme.

Sa vazhdon marrja e multivitaminave?

Zgjatja e pranimit varet nga shumë faktorë dhe është specifik për çdo rast. Për personat që nuk ushqehen shëndetshëm dhe në mënyrë racionale, për ata që merren aktivisht me sport, tek njerëz që janë ekspozuar në një stres emocional çdo ditë, njerëz në moshë të thyer dhe njerëz me probleme të stomakut dhe zorrëve, rekomandohet pranimi të jetë gjatë gjithë vitit dhe në këtë mënyrë parandalohen shumë mosdispozicione dhe probleme shëndetësore. Përveç kësaj  arrihet përforcimin e imunitetit, përmirësimin e gjendjes së përgjithshme (zhduket ndjenja e lodhjes në fund të ditës), duke ruajtur vitalitetin dhe energjinë, përballohet lodhja e pranverës, shmanget rënia e flokëve, parandalohet çregullime në fortësin e thohjëve, mirëmbajtja e freskisë së lëkurës, përmirëson funkcionimi i tërësishëm të organizmit. Marrja shtes të vitaminave kontribon në pamjen rinore të trupit.

Rekomandoj Live Vitamins të gjithave që kanë nevojë për multivitamina si një nga më të mirit në këtë grup.