Статии и совети

Стресот – убиец бр. 1 во сегашноста

Луѓето под стрес имаат сериозна потреба од
мултивитамини, советуваат специјалистите

Убиец бр. 1 на сегашноста е стресот, покажуваат ред светски проучувања. Тој е основниот виновник за зголемување на случаи на мозочни удари, инфаркти и заболувања од рак кај населението. А нај вознемирувачки е дека жртви стануваат се помлади луѓе.

Пребродувањето на стресот може да го продолжи животот со неколку години, откриваат специјалисти. Како се случува тоа?

Првиот чекор е да го препознаеме виновникот. Штетниот стрес се пројавува под симптоми, како неспокоен сон, напор во мускулите, главоболка, стомачно цревни пречки, хроничен умор, нервоза, променливо расположение, недостаток на енергија, нарушување во исхраната (варираат од склоност на прејадување до недостик на апетит) и друго.

Луѓето под стрес имаат сериозна потреба од мултивитамини, советуваат специјалистите. Штетните навики и нечистата околина ги уништуваат витамините и минералите во организмот. Тоа автоматски го ослабува имунитетот, особено опасна состојба во сезоната на настинките и гриповите.

Квалитетните мултивитамини треба да содржат максимално висока апсорпција на корисните материи во организмот кое е гаранција за добра работа и квалитетни резултати. Не на последно место, нивното користење не треба да штети на стомачно-цревниот тракт.

Еден од нај препорачаните од специјалистите мултивитамински производ е Live Vitamins единствениот во Македонија, кој содржи течни, функционално активни (живи) витамини и минерали. Произведен е по уникатна технологија, каде состојките се предвремено растворени во соодветна средина. Тоа гарантира полна заштита на квалитетот на материите внатре во производот, дури до моментот на нивното апсорбирање во телото. Растворањето создава и максимално висок степен на апсорпција и ефективност. Благодарение на течната форма производот го штити стомакот и не предизвикува стомачно-цревни проблеми.

Со други зборови, Live Vitamins го дава на телото она од кое има потреба во формата во која може ефективно да го усвои.

Live Vitamins во споредба со другите форми на производи мултивитамини

Производ/Форма Предности Недостатоци
ТЕБЛЕТИ Долг рок на траење Ниска апсорпција (околу 20-30 %)
Слаба ефективност;
Тешко разградување;
Можни стомачно-цревни дразнења;
Непријатен вкус.
ШУМЛИВИ ТАБЛЕТИ
(се раствораат во вода)
Долг рок на траење;
Лесни за пиење;
Пријатен вкус.
Брза загуба на корисни материи;
Ниска апсорпција;
Слаба ефективност;
Присуство на дополнително
влезни материи (бои, ароми).
ТЕЧНИ ВИТАМИНИ Лесни за пиење;
Пријатен вкус
Брза загуба на корисни материи;
Ниска апсорпција;
Слаба ефективност;
Присуство на дополнително
влезни материи (бои, ароми);
Оксидација и брзо расипување
Live Vitamins
(течни витамини во Licaps)
Биолошко активни витамини;
Максимално високо ниво на апсорпција;
Висока ефективност;
Без хемиски и термички обработки;
Без бои, вкусови и ароми;
Без ГМО;
Без конзерванси;
Без глутен;
Не оксидираат;
Долг рок на траење;
Без вкус и мирис.
Пиење на капсули