Статии и совети

Каде после божиќното прејадување?

По празниците луѓето се склони кон прејадување

Склоноста на човекот да ја преполнува празничната трпеза се одразува на килограмите. Во врска со ова го побаравме мислењето на специјалистите. Д-р Маргарита Виткина, диетолог-ендокринолог, даде неколку совети за справување со брзо качените килограми.

Здраво, д-р Виткина! Навистина ли се качуваат килограми за време на празниците?
Здраво! Да, највеќе со желбата да има изобилство на трпезата и тоа изобилство да продолжи во следната година.

Кои се последиците?
Многу често после прејадување сме со намалена работоспособност и можност за концентрација, сонливи сме, не сакаме да правиме никакви физички напори и качуваме килограми. За жал тоа не е само козметички но и здравствен проблем.

Вистина ли е дека скоро качените килограми се симнуваат полесно?
Да, има т.нар. метаболичка меморија и колку поскоро се превземат мерки толку симнувањето е побрзо и полесно. Колку повеќе се чека толку потешко се случува после.

Вие, како диетолог, што би препорачале?
Започнете со вашиот режим на исхрана денес, а не од другата недела. Задолжително да се примаат зеленчуци, дневно овошјето да не е повеќе од 300 гр., а течностите околу 2-3 литра. Добро е да се подобри физичката активност.

Тоа дали е доволно?
Не овие мерки нема да го решат проблемот. За да го гарантирам здравственото намалување на тежината од 2 години па наваму во праксата ги користам производите од групата Vitaslim. Висока ефективност при редуцирање на тежината покажува производот Vitaslim LIGHT. Тој има двојно дејство во исто време го потиснува апетитот и ги гори мастите, дури кога телото не се движи. Другиот производ Vitaslim LINE е исклучиво корисен при проблеми со метаболизмот. Дејството му е фокусирано врз проблематичните зони, и ги отфрла натрупувањата од масти. Дури има влијание врз намалување на целулитот.
Тие по природен пат го потпомагаат ослабувањето и го подпомагаат организмот во процес на редукција на тежина. Затоа и како гарантирано најефективно средство за слабеење може да се посочи комбинацијата Vitaslim LIGHT + Vitaslim LINE. Таа дејствува, така да се каже на сите фронтови.

Зошто точно Vitaslim, на пазарот има многу производи?
Додека слабееме, не треба да го забораваме и здравјето. Се доверувам на производите од Vitaslim, зошто се со целосно природен состав-течен екстракт (природни масла) во желатински капсули. Тоа од своја страна гарантира брза апсорпција од организмот, без да предизвика дразнење на стомачно-цревниот тракт. Можат да се примат и од луѓе со придружни заболувања, зошто се безопасни и немаат несакани ефекти. Сепак кај тешки хронични заболувања е важно да се консултирате со лекар пред започнувањето на слабеењето.

Ви посакувам на сите успех и многу здравје во новата година!
Д-р Маргарита Виткина, диетолог