Мислење на специјалисти

Д-р Донка Бајкова
нутриционист

Природна помош за намалување на тежината

Неоспорен научен факт е дека здравата исхрана и физичката активност се во основата на секоја современа комплетна програма за редукција на телесната тежина и дебелина. Нутриционистите и диететиката препорачуваат примена на соодветни додатоци кои содржат биолошки активни материи. Тие ги активираат и ги поддржуваат процесите на согорување на мастите до енергија, поволно влијаат на проблематичните делови (обемот на половината, колковите, бутовите) и чувството на ситост.

Vitaslim FITNESS е производ што содржи природен, функционално активен L-карнитин (L-carnitine), кој учествува во транспортот на слободните масни киселини од ткивните депоа до митохондриите (клеточни органели), каде се согоруваат и се ослободува енергија. Така Vitaslim FITNESS го забрзува разградувањето на мастите (дури и без физичка активност) и помага во намалување на тежината. Индиректно помага во одржување на оптимално биолошки сооднос меѓу масната и мускулната маса на телото. Соодветно, го олеснува кислородниот транспорт до сите органи и ткива, вклучувајќи ги активнте органи - мозок, срце, мускули, црн дроб. Помага за постигнување на посакувани и привлечни форми на телото кај жените, за подобрување на мускулниот тонус кај мажите, за забрзување на обновувачките процеси по физичка активност.

Vitaslim FITNESS е погоден за сите луѓе во зрела возраст – и за физички активните, но и за оние кои водат седечки начин на живот. Основните прехранбени извори на L-carnitine се месото и млечните производи. При вообичаената дисбалансирана исхрана кај современиот човек не често овие производи не се доволни за покривање на дневните потреби од L-carnitine. Особено важно е да се има предвид дека луѓето со вегетаријанска исхрана, подолг пост, како и лицата постари и поединците со забрзан метаболизам не можат да си обезбедат доволно L-carnitine. За активно одвивање на метаболините процеси им е потребно, да ја збогатуваат исхраната со употреба на суплементи (додатоци) кои содржат L-carnitine. Почитувајќи ги со специфичноста, слични додатоци, креаторите на Vitaslim FITNESS не користат L-карнитин извлечен од месо.

Препораки за користење на Vitaslim FITNESS:
- Кај индивидуи со претежно седечки начин на живот е препорачливо да се земаат по 1-2 капсули 2 пати дневно (наутро и на пладне) за време на или непосредно после јадење;
- Кај активни спортисти и оние кои имаат физичка активност може да користат по 1-2 капсули 2 пати дневно (наутро и на пладне) плус дополнителен прием на 1-2 капсули половина час пред мускулно оптоварување.
Поради циркадиален ритам (физиолошки условени активности на метаболичките процеси), вечерна употреба на Vitaslim FITNESS не се препорачува.
Vitaslim FITNESS се зема 2-3 недели па се прави пауза со иста должина (2-3 недели), потоа шемата се повторува до постигнување на посакуваната цел (минимум 3 месеци).
За контрола и одржување на телесната тежина и фигура се препорачуваат редуцирани дози (само наутро и / или пред тренинг) подолго време.
За забрзување на процесите на редукција на телесната тежина и за контрола на постигнатата посакувана телесна тежина и фугура се препорачува комбинирана употреба на серијата производи од Vitaslim, имено: Vitaslim LIGHT, Vitaslim LINE и Vitaslim FITNESS.

Додатокот во исхраната Vitaslim LINE е создаден на база на комбинација од биолошки активни состојки кои помагаат за успешно намалување (редуцирање) на телесната тежина (особено во проблематичните области) и не дозволување на “јо-јо” ефект, односно - за долготрајно одржување на тежина.

Коњугираната линоленска киселина (CLA) во составот на Vitaslim LINE го забрзува метаболизмот на мастите, што доведува до редукција на ткивните масни депоа, особено во проблематичните области (абдоминална област, колковите, ), како и на липидни показатели во крвта. Микроелементот хром (тровалентна форма) ја активира јаглехидратната размена и помага во контрола на нивото на инсулин, шеќерот во крвта, холестерол и триглицериди. Комбинацијата на коњугирана линоленска киселина со хром докажано го подобрува јаглехидратниот метаболизам и телесниот сооднос масна маса / мускулна маса. Екстрактот од зелен чај, содржи богата палета на биолошки активни антиоксиданти - полифеноли (вклучувајќи катехоламини) кои ги активираат метаболните процеси на мастите и помагаат за нивно побрзо согорување, односно за нивниот метаболизмот во црниот дроб. И уште нешто многу важно - поволно ги регулираат функциите на мозочните центри на гладта и заситеноста, а со тоа доаѓа до намалување на апетитот. Екстрактот од растението Гуарана и особено – биолошки активниот гуаранин во составот на Vitaslim LINE ја активира енергетската размена, со што значително придонесува за забрзување на загубата на вишокот килограми, како и за одржување на тежина.

Препораки за употреба на VITASLIM LINE
- Vitaslim LINE се зема по 1 капсула 3 пати дневно за време или непосредно после јадење (наутро, пладне, вечер) за период од минимум 3 месеци.

Во составот на Vitaslim LIGHT се вклучени две активни природни состојки кои овозможуваат двонасочна редукција на вишокот телесна тежина. Екстракт од масло добиено од јатки на корејски бор (PinnoThinTM) го регулира апетитот, поточно го активира центарот на заситеноста во мозокот, поради што се ограничува внесувањето на храна. Од друга страна, коњугираната линоленска киселина го засилува согорувањето на мастите од депоата и придонесува за постигнување на оптимален баланс меѓу масното и мускулното ткиво.

Препораки за употреба на Vitaslim LIGHT:
По 1-2 капсули 3 пати на ден (наутро, попладне и навечер) задолжително 1 час пред јадење (со цел потиснување на апетитот), односно 3-6 капсули дневно.
Се препорачува првично да се земаат 6 капсули Vitaslim LIGHT дневно (околу 2 недели), за да се потисне гладта и за да се иницираат редукционите процеси, по што се преминува на 3 капсули дневно за период од минимум 3 месеци.
Во отсуство на ограничувања во исхраната се препорачува поголема доза од 6 капсули дневно.
При откажување од цигари се препорачува употреба на 6 капсули дневно за подолг временски период (1-2 месеци), со цел справување со чувството за глад и зголемувањето на телесната тежина.

„Забавено” дејство може да се забележи кај луѓе со проблеми во метаболизмот на шекери (хиперинсулинемија, дијабетес), кај лица со метаболичен синдром, при нарушена функција на тироидната жлезда и др. Во такви случаи е потребна консултација со специјалист.
Ако постои правилно користење на Vitaslim LIGHT, се очекува по 3-7 дена да се намали апетитот. Токму тогаш е препорачливо да се вклучи и соодветен режим на исхрана за да започне активно согорување на мастите и намалувањето на тежината. Vitaslim LIGHT помага за лесно почитување на тој режим. Ефектот би се засилил, ако се зголеми физичката активност.
Во период на редукција на тежината и дебелината се препорачува конзумирање на доволно количество течности (вода) – за возрасен човек не помалку од 2 литри на ден. Во спротивно, се отежнува екскрецијата (исфрлањето) на токсичните разградни продукти од метаболизмот на мастите (кетонски тела), што од своја страна е сигнал за мозочните центри да ги инхибираат (потиснат) деградационите процеси.
За уште поголема ефикасност се препорачува комбинирана употреба на Vitaslim LIGHT со Vitaslim LINE и Vitaslim FITNESS за период од најмалку 3 месеци.

Контраиндикации:
Не се познати. При ризични популациони групи (деца и млади, бремени жени и доилки жени) пред употреба е неопходна консултација со специјалист.
Производите Vitaslim не се препорачуваат кај лица со алергија на рибини производи бидејќи капсулите се на база на рибин желатин.
Серијата производи на Vitaslim е дизајнирана така што трите наведени производи успешно можат да се комбинираат меѓу себе. Тие се целосно компатибилни и синергистички си ги помагаат поволните ефекти.
Селективно може да се применат (во погоре наведените дози) и комбинации:
- При седечки начин на живот – Vitaslim LIGHT + Vitaslim LINE;
- При активно вежбање – Vitaslim FITNESS + Vitaslim LINE;
- При комплексно делување на телесната тежина и формата на телото: Vitaslim LIGHT + Vitaslim LINE + Vitaslim FITNESS.


Наместо заклучок: Комбинацијата Vitaslim LIGHT + Vitaslim LINE + Vitaslim FITNESS обезбедува незаменлива поддршка на диетотерапијата за редукција на сопствената тежина и дебелина за да се постигне саканата форма на телото преку совладување на неконтролираната исхрана, подобрување на метаболизмот на масти и јаглени хидрати, оптимизирање на биолошкиот сооднос меѓу мускулното и масно ткиво и контрола над постигнатата тежина.
Гаранција за висока ефикасност на производите од серијата Vitaslim е влијателната фирма производител – Capsugel, Франција, која при создавањето на брендот Vitaslim, спроведе модерна патентирана технологија (Licaps®), нова генерација – запечатување на течности во капсули желатински без конзерванси, шеќер, ГМО и хемиски растворувачи.
А какви напори се очекуваат од ваша страна:
- Да се преземат мерки за справување со вишокот килограми;
- Да се врши контрола над телесната маса;
- Да се побара помош од нутриционисти при потреба.
Заслужуваат...